Mine tanker rundt første forelesning: hva var interessant?

Våren 2021 har jeg valgt å ta valgfaget digital markedsføring. Dette faget består av fire deler: Digital økonomi og forretningsmodeller, Sosial kommunikasjon, E-varehandel og Digital markedsføring.  Og 7. januar.2021 hadde vi første forelesning i første bolk: digital økonomi og forretningsmodeller. Så i dette innlegget skal jeg dele mine tanker rundt første forelesning og hva jeg syns var interessant.

Forelesningen startet med at  Marianne Hagelia  snakket om digital studieteknikk. Et tema jeg ikke har reflektert mye rundt. Det jeg forbinder med studieteknikk er hvordan man lærer seg stoff. Så jeg var spent på hva som lå bak begrepet digital studieteknikk. Nå i 2020/2021 er jo alt digitalt. Så min første tanke rundt hva digital studieteknikk var, var at det var å lese på nettet og lære seg ting via internett. Det viste seg å være mye mer enn det. Hagelia skriver i boken sin at det digitale gjør at læringsprosessen blir annerledes, lettere og det kan gi bedre dybdeforståelse.

Hagelia snakket om flere måter man kan studere på, altså studieteknikk. Hun startet med å fortelle at det og bare sitte å lytte til en forelesning ikke gir mer enn 10% læring (Aftenposten). Etter 15 minutter inn i forelesningen husker man ikke mer enn 10%. Det overrasket meg at man husker så lite, men samtidig ikke, fordi hvis jeg tenker på hva en foreleser har snakket om etter forelesningen husker jeg ikke mye selv. Marianne snakket også om at ved å finpusse på notatene etter en forelesning vil dette gi 50% læringsutbytte. En annen ting hun tok opp var at det er de små «lære øktene» man lærer mest av, ikke de som varer i 4 timer.

Et nøkkelord under forelesningen var Google docs. Google docs gjør at flere personer kan endre på samme dokument, samtidig og alle endringer vil lagres hos alle deltakere. Når man samskriver tenker man mye mer gjennom hva man skriver fordi andre kan se det du skriver og deler med de andre, man reflekterer i høyere grad over egen prestasjon. Dette gir økt bevissthet til ens eget arbeid.

Etter hvert når Marianne var ferdig med sin forelesning tok  Arne Krokan over. Hovedtema hans for denne første forelesningen var plattformer og tillit. Mine tanker rundt plattformer var at det var et sted man kunne dele informasjon, dette fant jeg ut at var delvis riktig og delvis feil. Plattformer var så mye mer enn det. En plattform kan være så mye, det kan være et kjøpesenter, et kontor, Instagram og Facebook osv. Etter hvert som teknologien har utviklet seg har den utviklet hvordan vi koordinerer arbeidet vårt, både privat, men også i jobb sammenheng. Vi bruker internett til utrolig mye, vi bruker det til å finne informasjon, men også for å markedsføre oss selv, enten som privat person(eks LinkedIn) eller bedrift(eks Instagram).

Arne snakket også om tillit. Det jeg forbinder med ordet tillit er at det handler om å stole på hverandre. Det viste seg at ordet tillitt rommet mer enn det jeg trodde. En ting jeg lærte var det det finnes flere typer former for tillit, det finnes kognitiv tillit, affektiv tillit, mistillit og selvtillit.

 • Kognitiv tillit. Du stoler på at fagpersoner har den kompetansen som trengs for å fullføre jobben den blir bedt om å gjøre.
 • Affektiv tillit. Handler om det emosjonelle. Hva du føler. Har du en god eller dårlig følelse til personen som skal fullføre arbeidet.
 • Mistillit. Har ikke tillitt eller er skeptisk til personen som skal fullføre arbeidet. Derfor søker du opp tilbakemeldinger denne personen har fått før, dette gjør enten at du får mer tillit til personen eller at du hvertfall ikke har tillit.
 • Selvtillit i denne sammenhengen handler om å stole på egne valg.

Så for å svare på mitt eget spørsmål, hva var interessant? Det er spennende og interessant å se hvordan utviklingen av internett har utviklet måten vi lærer på, arbeider på og koordinerer arbeidet vårt på. Og det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg i fremtiden også.

Kilder:

Hagelia, Marianne. 2018. Digital studieteknikk. 1.utg.

 https://www.krokan.com/arne/ (lastet ned 10.01.2021)

2 kommentarer

 1. Hei Karoline!

  Så spennende å lese hva du syntes var interessant om første forelesning 🙂 Fint at du også har tatt med kilder til det du har skrevet om – fortsett sånn!

  Jeg anbefaler at du introduserer temaene du skal ta opp i introduksjonen. Her skriver du at du vil ta opp temaer som var interessant for deg, men spesifiser gjerne hva slags temaer det gjelder allerede fra starten av 🙂 Jeg vil også råde deg til å være mer presis når du forklarer ting (ref. hva en digital plattform er for noe). Finn kilder som gir deg konkrete definisjoner og/eller drøft gjerne selv en definisjon. Her kunne du for eksempel ha skilt mellom en fysisk plattform (kjøpesenter, kafeer o.l) og digitale plattformer (og dens underkategorier).

  Arne tar opp temaet tillit. Her tar du opp flere relevante eksempler, men for at avsnittene dine skal få en rød tråd og være relevant i forhold til hverandre, er det lurt at du drøfter tillit sammen med de tidligere eksemplene som du har nevnt. Hvorfor tror du tillit er ekstra viktig i digitale plattformer der brukere handler og interagerer med hverandre? Tenk litt på det 🙂

  Godt jobbet! Jeg gleder meg til å lese mer 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *