Fremtidens jobber

Kunstig intelligens har gitt oss store muligheter på mange områder, men det er også en teknologi som kan lage store konsekvenser for samfunnet. Det kan være konsekvenser som at det kommer nye jobber, jobber som blir erstattet av kunstig intelligens eller at arbeidsprosesser endres. Så hvordan ser fremtidens jobber ut?

I dette blogginnlegget skal jeg drøfte noen av de sosiale konsekvensene av kunstig intelligens med fokus på jobber som blir påvirket av kunstig intelligens. Og da spesielt to jobber som kan bli påvirket stort av kunstig intelligens: nemlig butikkmedarbeidere og sjåfører. Hvordan vil disse jobbene se ut i fremtiden?

Jeg vil starte innlegget med en definisjon av kunstig intelligens. Kunstig intelligens er et bredt område som beskriver teorier og metoder hvor målet er å gi datamaskinen intelligens. Hensikten er å lage datasystemer som har selvinnsikt og kan observere og gjøre handlinger for å oppnå bestemte mål. Kort fortalt læres datamaskinen til å tenke som et menneske. Den gir datamaskinen evnen til å lære og komme med løsninger og handlinger til gitte problemstillinger.

SJÅFØRER OG SELVKJØRENDE BILER

Sjåfører blir påvirket av kunstig intelligens fordi de utvikler selvkjørende biler og busser. Et selvkjørende kjøretøy er i stand til å avkjenne sine omgivelser og navigere uten menneskelig påvirkning.  Så hvordan ser fremtidens «sjåfører» ut?

(Bilde: Rama, wikimedia commons CC BY-SA 2.0 FR)

Dagens sjåfører vil bli mer påvirket av utviklingen av selvkjørende kjøretøy, enn framtidens sjåfører. Fremtidens sjåfører har mulighet til å endre yrkesvalg, mens for dagens sjåfører er det kanskje for sent å endre yrkesvalg.

Selvkjørende biler og busser skaper en del dilemmaer og etiske utfordringer for oss. I det et menneske kjører bilen er det mennesket som har ansvaret for eventuelle skader og ulykker. Så hvis en selvkjørende bil blir involvert i en alvorlig ulykke, hvem har ansvaret da?

Dilemma nummer en: den selvkjørende bilen kan komme over etiske dilemmaer hvor bilen må velge mellom hvilken art man skal redde. Skal man kjøre på et dyr, kjøre inn i et tre å skade seg selv eller krasje inn i en annen bil? Alle mennesker har ulike forhold til dyr, så ulike personer ville handlet ulikt og tatt ulike valg knyttet opp til dette etiske dilemmaet. Men hva skal den selvkjørende bilen gjøre? En selvkjørende bil gir bare en riktig fasit på hva som vil skje i en situasjon og hva skal man «lære» bilen til å gjøre i denne situasjonen? En sånn situasjon skaper etiske indre konflikter mellom hva bilen blir lært til å gjøre og hva passasjeren personlig ville gjort.

Dilemma nummer to: hvis en selvkjørende bil krasjer inn i en fotgjenger som krysser veien, hvem har skylden og hvem må ta konsekvensene for handlingen? Er det passasjeren som sitter i den selvkjørende bilen, eller er det mennesket som har programmert bilen feil- det har jo oppstått en feil, bilen burde jo stoppet for fotgjengeren.

Dilemma munner tre: den selvkjørende bilen kan komme over en situasjon hvor man må redde en folkegruppe over en annen. Hvert enkelt menneske ville tatt ulike etiske valg. Dette avhenger av enkeltindividets etiske tenkning. Noen ville reddet et barn over et gammelt menneske og omvendt. Noen ville reddet en jente over en gutt. Noen ville reddet en barnefamilie over et voksent kjærestepar. Personlige erfaringer, forhold og relasjoner påvirker disse valgene. Et annet etisk spørsmål er om noen mennesker er viktigere enn andre. Er en kirurg viktigere enn en barnehagelærer? Dette er noe alle har en personlig mening om. Så hva skal den selvkjørende bilen gjøre?

Dilemma nummer fire: siste dilemma jeg tenkte å skrive om er antall personer bilen skal redde. Skal den redde fem personer og kjøre på en eller omvendt?

Selvkjørende biler er spennende, men det er også skremmende. De selvkjørende bilene skaper mange dilemmaer. Vi alle tenker ulikt og tar ulike valg ut i fra hva vi mener selv er riktig og galt. Vi alle har forskjellige definisjoner på hva som er moralsk og etisk riktig. Og hva skal vi gjøre med de personene som allerede har sjåfør som yrke når kunstig intelligens tar over jobben deres? Blir det slik at vi kan velge mellom å sitte på med en buss med sjåfør eller en selvkjørende buss? Vill sjåfør yrket bli helt byttet ut med kunstig intelligens og selvkjørende biler? Det finnes det ikke noen fasit på, vi vet ikke hva fremtiden har å bringe, så det blir spennende å følge med på.

BUTIKKMEDARBEIDERE OG GO BUTIKKER

Kunstig intelligens gjør at dagligvare butikkene utvikler seg, dette påvirker butikkmedarbeiderne. Rundt 2012 kom de første selvbetjente kassene til Meny , dette betydde at Meny trengte færre til å jobbe i kassa. Hva skjer med de butikkmedarbeiderne som er ansatt til å jobbe i kassa når det ikke var like stort behov for de lenger?

I 2018 kom Amazon Go med ubetjente matbutikker . Amazon bruker avansert teknologi, som skjønner hva kundene plukker med seg i butikken. Dette fører til null kassekø og selvbetjening, her trekkes varene automatisk fra kontoen din i det du går ut av butikken. Og det store spørsmålet da er; Når kommer dette til Norge og tar over butikkmedarbeidernes jobb?

Video av hvordan Amazon Go fungerer

Tone Steig, markedsdirektør i Aera sier «I 2020 er jeg ganske sikker på at flere aktører har etablert seg i Norge. Vi er inne i en digitaliseringsprosess som skjer stadig raskere. Jeg tror det kommer til å gå fort nå». Area er etablert av Coop og NorgesGruppen og skal utvikle en plattform som skal gjøre det mulig å koble fysisk og digital handel sammen og følge kunden på tvers av betalingsløsninger og kanaler. Nå er vi jo i 2021 og Go butikkene har ikke kommet til Norge enda, men de er under utvikling.

(Bilde: Andria Cheng) 

Jeg syns Amazon Go er et spennende konsept og er kult å se hva teknologi kan gjøre. Er fascinerende at et kamera kan oppfatte hva du handler og trekke riktig pengesum fra kontoen din. Hvis jeg skal tenke litt lenger er også denne teknologien litt skummel, fordi den kan påvirke min jobb i fremtiden. Akkurat nå jobber jeg på Meny som butikkmedarbeider. Og det er skummelt å tenke på at jeg kan miste jobben fordi kunstig intelligens skal ta over min jobb. Vil kunstig intelligens ta over alle roller i en butikk? Vil det komme roboter som kjører varene til butikken, tar i mot varene og setter de ut i butikken?

Kunstig intelligens er spennende og det er kult å se hva vi kan få til med teknologi. Men det er også skummel å se hvilken retning det trekker oss mot. De sosiale konsekvensene av kunstig intelligens er store og påvirker store yrkesgrupper. Hva gjør vi hvis kunstig intelligens tar over alle jobbene våre? Hvordan ser fremtidens jobber ut?

Kilder:

https://snl.no/kunstig_intelligens (lastet ned 13.01/2021)

https://forskning.no/data/kunstig-intelligens-frelsende-eller-fatalt/1251311 (lastet ned 13.01/2021)

https://www.espenkumar.no/2019/02/25/selvkjorende-biler-er-det-riktig-skritt-frem-i-tid/ (lastet ned 14.01/2021)

https://www.aftenposten.no/digital/i/awOm3a/hva-skal-den-selvkjoerende-bilen-gjoere-hvis-noen-maa-doe (lastet ned 14.01/2021)

https://www.dagbladet.no/mat/na-apnes-de-forste-helautomatiserte-matbutikkene—det-kommer-til-a-ga-fort/69365006 (lastet ned 14.01/2021)

https://dinside.dagbladet.no/okonomi/meny-tester-ut-selvbetjente-kasser/61317990 (lastet ned 14.01/2021)

Platform Scale: How an emerging business model helps startups build large empires with minimum investment by Sangeet Paul Choudary

1 kommentar

 1. Hei Karoline!

  Flott innlegg 🙂 Du har med mange relevante eksempler, har skrevet veldig rikelig med tekst og drøftet rundt egne meninger basert på dine erfaringer på jobb – flott! Supert at du også har inkludert mange gode kilder og ikke minst en video 🙂

  Når vi først er inne på video, så går det an å embedde videoen slik at man får opp thumbnail på videoen og spille den av mens man leser teksten din. I redigeringsmodus finnes det en Youtube-ikon hvor du kan lime inn link til en Youtube-video. Prøv deg litt fram 😀

  Samme gjelder også hyperlinking, som nevnt i min forrige kommentar. Du har med mange gode kilder som du også kan hyperlinke i teksten. Hyperlink-ikonet dukker opp når du markerer en tekst i redigeringsmodus og den ser ut som et kjede. Prøv deg fram eller søk opp en enkel tutorial på hvordan man gjør det 🙂

  Jeg ser at du har diskutert mange etiske dilemmaer rundt selvkjørende biler. Flott! Du har mange gode eksempler her. Visste du at du kan leke rundt med eksemplene i en nettside kalt moralmachine.net? Nettsiden er en god kilde for alle eksemplene du tok opp her 🙂

  Godt jobbet! Gleder meg til å følge deg videre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *