Er 3D printeren en løsning?

Hva er 3D- printing?

Visste du at i dag kan vi nesten 3D printe alt. Ja det stemmer, alt i fra hus, til mat, til proteser, til reguleringer og mye mer. Det handler rett og slett om hvordan organisasjoner utnytter teknologien. Men hva er 3D printing? Jo 3D-printing er en fellesbetegnelse for teknikker som bygger objekter i fast materiale med utgangspunkt i en tredimensjonal digital modell. Arbeidet utføres av en 3D-printer. Prosessen skiller seg radikalt fra tradisjonell bearbeiding, der komponenter bygges ved å skille spon fra et arbeidsstykke. Jeg mener dette er et spennende tema, da det tradisjonelle produksjonen og hvordan man arbeider stadig forandrer seg. Vi får ny og spennende teknologi som utvikler seg positivt og raskt.

3D printer (Bilde: her )

Ditt neste hus kan bli 3D-printet skrevet av Frøydis Braathen

Ved hjelp av Google fant jeg en artikkel i Aftenposten skrevet av Frøydis Braathen om 3D- Printing. Braathen skriver at vi i mange år har hørt om 3D- printing av sko, mobildeksler og andre ting og at vi står overfor en revolusjon når det gjelder produksjon av varer, som vil bevege seg fra store fabrikker og inn i hvert enkelt hjem. Og i tillegg spare tid og penger og maskiner tar over arbeider. 3D-printing er for øyeblikket for de mer interesserte, men jeg tror som mye annen teknologi at dette bare vil bli større og vanligere. Frøydis nevner også i artikkelen at om ikke lenge kan vi  f.eks printe ut deler som blir ødelagt til eks en barnevogn hjemme.

I Kina er det et par selskaper som har kommet langt i å utvikle industriroboter for 3D-printing av hus og moduler til hus. I Norge er det derimot få initiativ til å satse på den nye teknologien, som ifølge Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta garantert vil bre om seg i byggebransjen. «3D-printing av hus kommer for fullt, og utviklingen går veldig fort. 3D-printing av modeller og mindre objekter er blitt vanligere. Hus og større moduler vil også tre inn i byggebransjen, men det tar nok noen år» sier Trædal Thorsen. Ja noen kan det godt være det tar, men med dagens teknologi så kommer det nok fort. Han nevner også at Norge har lenge vært langt fremme på 3D-printing av små modeller, såkalt bygningsinformasjonsmodeller (BIM). Men i konkurransen om fremtidens produksjon av større moduler og bygninger, ser det foreløpig ikke ut som Norge vil få noen pallplassering.

 Det er nok en viss motstand i Norge mot produktutvikling, fordi vi er vant til å leve av råvarer. Den motstanden må vi slippe. Et annet poeng Trædal Thorsen forteller til Braathen er at koblingen mellom miljø og teknologi er viktig i byggebransjen. Og at foreløpig er det ikke funnet et ideelt materiale til bruk i 3D-printing av bygninger. Den neste store trenden som kommer er molekylærprinting, der man kan bruke trerester til å printe ut tremoduler i de formene man ønsker.

Prefabrikkerte bygningsdeler kan fraktes hvor som helst i verden, og derfor ser jeg ikke bort fra at fremtidens hus i Norge fort kan bli produsert i Kina. De som blir først og best på dette, vil også få den største delen av markedet. Norge burde vært med i denne konkurransen, mener Tore Frellumstad, advokat i Abelia.

Hvordan påvirker 3D- printing bygg og anlegg bransjen?

Ken Solfjeld, leder for Tømrer og byggfagforeningen sier «Byggebransjen har nok alltid vært konservativ, og 3D-printing er ikke et felt vi har fokus på nå. Jeg tror mye ny teknologi kan lette arbeide for håndverkere, men hvis det betyr at arbeidstagere mister jobbene sine, er det litt skremmende.»

Og ja det er alltid noen konsekvenser ved ny teknologi. En konsekvens er at de ansatts som jobber med å produsere produkter en 3D printer kan lage må skaffe seg nye jobber.

(Bilde: Win Sun Decoration Design Engineering)

På bilde ovenfor ser vi 3D-printede paviljonger. Selskapet Win Sun Decoration Design Engineering bruker en industrirobot som printer ut moduler, som så settes sammen på byggeplassen. Dette betyr at man trenger mindre ressurser for å få til å bygge hus i fremtiden. I fremtiden kan dette påvirke dagens og fremtidens håndverkere. Når man trenger mindre ressurser for å bygge hus betyr det at man trenger mindre håndverkere.

Anita Moum, seniorforsker ved Sintef Byggforsk, påpeker likevel at det fortsatt er en vei å gå før 3D-printing kan bli standard på norske byggeplasser. 3D er fremdeles en ny teknologi i byggebransjen. Det forskes fortsatt på hva slags materialer og komponenter man kan printe og bruke i bygninger. 

Tradisjonelle leverandører og produsenter vil også naturligvis bli påvirket om 3D- printing blir utbredt. Bygg og anleggs bransjer trenger ikke eks plank om de bruker 3D- print som materiale. Dette vil gjøre at den nye veien å gå for leverandører og produsenter blir å selge sine produkter i digital form på en plattform på nettet. Det vil kanskje fungere slik at forbrukere kan kjøpe «oppskrifter» til produkter og printe dem ut selv. 

Hvilke konsekvenser kan disse «oppskriftene» ha for andre bransjer og samfunnet?

En av de største konsekvensene er de ansatte som i dag produserer diverse varer som blir erstattet av 3D- printere må finne seg en ny jobb. En annen utfordring rundt det å kjøpe en «oppskrift» er; Hvem er det som blir ansvarlig når et produkt jeg printer ut hjemme blir ødelagt eller ikke virker som det skal? Er det produsenten som har laget det digitale produktet, den såkalte «oppskriften»? Er det produsenten for 3D-printeren? Eller er det meg som forbruker? En annen ting vi må tenke på er hvordan det blir med patent på varer, hvordan hindrer man kopiering av oppskrifter, og hvordan vil avgifter og skatter fungere.

3D- printing og nettverkseffekter

3D- printing vil få store nettverkseffekter. En nettverkseffekt er når et produkt eller en tjeneste har en økt verdi for en potensiell kunde avhengig av antallet andre kunder som også eier eller bruker produktet eller tjenesten. Tjenesten/produktet for en økende verdi for kundene, de kundene som ikke allerede har produktet vil nå skaffe seg det.

Dette betyr at; når en stor andel skaffer seg en 3D- printer vil dette øke interessen og verdien for potensielle kjøpere, fordi «alle har det, da må jeg også skaffe meg det». Vi kan si det er en direkte nettverkseffekter –  fordi økning i antall brukere leder til en direkte verdiøkning for andre brukere i samme nettverk.

Er 3D- printeren en løsning?

3D- printing fører til mange muligheter, vi kan produsere produkter på en helt ny måte. Som alt annet fører ny teknologi til nye konsekvenser. Og 3D- printing påvirker samfunnet i stor grad, både privatpersoner og bedrifter. Så 3D- printing kan være en løsning på flere utfordringer, men det kan også føre til store konsekvenser for store grupper i samfunnet. Så det blir spennende å følge med på fortsettelsen av utviklingen til 3D- printerne og deres plass i samfunnet.

KIlder: 

https://www.aftenposten.no/okonomi/i/x3lX/ditt-neste-hus-kan-bli-3d-printet (lastet ned 17.01.2021)

https://snl.no/3D-printing (lastet ned 17.01.2021)

https://no.wikipedia.org/wiki/Nettverkseffekt (lastet ned 18.01.2021)

Krokan, Arne. 2013. Nettverksøkonomi. 1.Utg. Oslo: Cappelen Damm

Dahle, Yngve, Patrick Verde og Sjur Dagestad. 2012. Vekstbedriften. 2. Utg. Oslo:       Universitetsforlaget.  

1 kommentar

 1. Hei Karoline!

  Dette var et flott innlegg! Du skriver godt, har med gode og relevante eksempler som alltid. Fortsett med det gode arbeidet 🙂 Fint at du også har hyperlinket kilder i teksten. Du har også skrevet rikelig med tekst – bra!

  Lite pirk: det første jeg la merke til var en liten skrivefeil på allerede første ord i innlegget («viste» i stedet for «visste»).

  Jeg anbefaler at du inkluderer en kilde som støtter dine teorier om konsekvenser ved 3D-printing.

  Noe pirk gjelder også bruk av bilder. Prøv å velge bilder som har bedre oppløsning slik at teksten blir mer ryddig. Noen bilder er veldig små mens andre er store. Eventuelt så kan du sentrere alle bildene.

  Her anbefaler jeg også konsekvent bruk av kildehenvisning. Noen bilder er kildehenvist mens andre ikke er det. Jeg anbefaler deg å lese deg opp på opphavsrett til bilder og om du har lov til å bruke dem i bloggen din. For å unngå slike situasjoner, anbefaler jeg at du bruker stock bilder (Unsplash, Pixabay osv.) som er gratis og fri for opphavsrett.

  Godt jobbet 🙂 Jeg gleder meg til å lese mer fra deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *