Hvordan søke smartere på Internett

I dette blogg innlegget skal jeg fortelle deg hvordan jeg gjennomførte kurs i Google Powersearch. Internettet er stort og det er lett å føre seg selv på villspor når man leter etter svar på noe. Så derfor skal jeg også fortelle deg hvordan du kan bli bedre til å søke opp ting på nettet. Jeg skal dele hva jeg lærte av kurset.

Hva er Google Powersearch?

Google Powersearch er et nettbasert kurs som gir deg en grunnleggende innføring i hvordan Google sin søkemotor fungerer, i tillegg til at man lærer seg enkle og avanserte teknikker for å finne frem til den informasjonen man faktisk er ute etter.

Vedsiden av det grunnleggende kurset tilbyr også Google et viderekommende/advanced kurs. Kurset består av 12 utfordringer i ulike vanskelighetsgrad du kan løse.

Bilde av Google Powersearch sin logo

Hvordan var Google Powersearch kurset?

Nesten hele verdensbefolkning har en eller annen gang brukt Google som søkemotor. De færreste av oss vet lite om hvordan man kan få mest mulig informasjon ut av søkemotoren. Og det er nettopp dette Google Powersearch ønsker å lære oss. Daniel Russell som er mannen som tar oss gjennom kurset via videoene forteller at det kun er 10% av verdensbefolkningen som vet hvordan google sin søkemotor faktisk fungerer.

Kurset er delt opp i seks bolker, hver bolk har 5-7 leksjoner, med en midtveis og en avsluttende prøve. Etter hver leksjon får du noen øvingsoppgaver. Man har valget mellom å lese leksjonene eller om man vil se dem som video. Jeg valgte å se videoene.  Jeg føler jeg får mer utbytte av å se en video på engelsk enn å lese en lang engelsk tekst, jeg er bedre i muntlig engelsk enn det jeg er i skriftlig engelsk. I videoene blir også alle tips, triks og poenger demonstrert, så man forstå hva det er snakk om.

Jeg brukte rundt 4,5 timer på å fullføre hele kurset, alle seks bolkene, med de 5-7 leksjonene i hver bolk. Inkludert i de 4,5 timene er også midtveistesten, avsluttningstesten og alle øvingsoppgaver underveis. Konklusjonen er at Google Powersearch tar tid. Læringsutbyttet var stort og jeg lærte masse nytt, som jeg kommer til å ta med meg videre.

Hvordan fungerer Google sin søkemotor?

Her er en video fra kurset som forklarer godt hvordan Google søk fungerer.

Hva lærte jeg av Google Powersearch?

Som sagt tar det lang tid å fullføre kurset Google Powersearch, så hvis du ikke har tid til å gjennomføre hele kurset selv skal jeg dele hva jeg lærte. Så her er sju ting jeg lærte fra Google Powersearch kurset, som du kanskje kan lære noe av:

  • Sortere bilder etter farger

Dette er et enkelt og basic tips. Hvis man skal bruke bilde av en bil, men man vil den skal være rød, kan man endre dette slik at det kun kommer opp røde biler i bildesøket. Et annet eksempel er bilder av fotballbaner, disse er typisk grønne, hvis man vil ha et bilde av en fotballbane i en annen farge en grønn kan man endre på dette i bildesøket.

  • Ordvalg i søkefeltet

Kunsten av ordvalg i søkefeltet har også mye å si lærte jeg, både rekkefølgen og stavefeil. Rekkefølgen på ordene i søkefeltet kan ha mye å si for resultatene som kommer opp, så prøv deg fram når du skal Google noe. Hvis man skal søke opp et navn som staves litt utenom det vanlige kan man få opp resultater av dette om man bruker anførselstegn, «rart navn».

  • Ekskluder treff

Når man skal finne en spesiell ting får man alltid opp masse som er uinteressant for det du lurer på. For å slippe alle disse treffene som er helt uintressente kan man legge til et minustegn for å ekskludere det som er uinteressant. Eksempel: «vafler – egg», så kommer det opp oppskrifter for vafler uten egg i. Det samme fungerer for å ekskludere nettsider man er uinteressert i. Eksempel: «pannekaker – tine.no».

  • Husk å bruk alle ressursene til Google!

For å finne relevant informasjon kan det være smart å ikke bare se på alle resultatene, men også ta i bruk resultatene man finner på bilder, video, nyheter, i bøker og på kartet. Alle ressursene kan være til nytte. Ved å benytte seg av flere verktøy kan man få en bredere forståelse for det man skal finne ut av.

  • Filtertype

Hvis man er spesielt interessert i å lese om et tema, og vil printe det ut slik at man har det på papir, kan man søke etter filtertype. Man kan søke «filtertype:pdf «tema du vil lese om»».

  • Søkeresultater

Google fungerer slik at den lister opp de treffene den tror er mest relevant for deg. Ved å se på flere av søketreffene dine kan du se om den samme informasjonene går igjen. En ting det er greit å vite er ordene i søkemotoren vil påvirke resultatene dine. Søker du etter “Hvor lang er tykktarmen? 2 meter” vil du få opp flere treff som bekrefter det du trodde, men siden du inkluderer 2 meter prioriterer Google sidene som mangler dette ned, selv om det kanskje er disse som har den riktige informasjonen. Vær derfor obs på søkene dine.

Arne Krokan har også skrevet et blogginnlegg om hvordan søke smartest mulig på google. Sekk ut innlegget her.

  • Link riktig

I videoen ovenfor lærer man hvordan Google bestemmer hvilke nettsider som kommer opp når man søker på et tema. Så ved å vite hvordan dette fungerer kan man posisjonere seg slik at man selv kommer nærmere toppen av søkeresultatene. En av måtene Google rangerer på er ved å se på backlinks (lenker som linker til et nettsted). Derfor ba jeg dere sjekke ut innlegget Arne Krokan har skrevet på sin egen blogg om dette temaet. Nå får nemlig jeg en trackback fra han, slik at Google ser at hans blogg lenker til min – noe som forhåpentligvis vil føre til at jeg får en bedre PageRank og havner høyere i Google.

Så med disse sju tipsene håper jeg du får til å søke smartere neste gang du lurer på noe!

Kilder:

https://www.krokan.com/arne/2016/01/25/bloggoppgave-om-hvordan-soke-smartest-mulig-pa-google/ (lastet ned 29.01.2021)

https://coursebuilder.withgoogle.com/sample/course?use_last_location=true (lastet ned 29.01.2021)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *