Refleksjonsnotat av «Digital økonomi og forretningsmodeller» kurset

Våren 2021 har jeg valgt å ta valgfaget digital markedsføring. Dette faget består av fire deler: Digital økonomi og forretningsmodeller, Sosial kommunikasjon, E-varehandel og Digital markedsføring. Og nå nærmer vi oss slutten av første del av kurset som er Digital økonomi og forretningsmodeller. I dette innlegget skal jeg oppsummere hva jeg har lært i denne delen av kurset. Jeg skal også reflektere rundt hva konsekvensene av det jeg har lært har påvirket meg, men også samfunnskonsekvensene.

Oppsummering: Hva har jeg lært?

I løpet av det første semesteret av studie hadde jeg faget Digital økonomi, så jeg hadde et svakt bilde og en liten ide av hva faget Digital økonomi og forretningsmodeller skulle handle om. Selv om jeg har hatt om noen av temaene i forkant har jeg lært masse nytt. Temaer jeg har lært masse om er digitale plattformer, kunstig intelligens, 3D- printing, blokkjeder og filterbobler. Flere av temaene kan du lese om i tidligere innlegg.

Arne Krokan har lært meg å se på teknologi på en helt annen måte. Jeg har blitt mye mer obs på teknologiens store muligheter, utfordringer og konsekvenser.  Spørsmål jeg har tenkt mer over er «hvordan ser egentlig fremtidens jobber ut?». De muliggjørende teknologiene som kunstig intelligens og 3D- printing kan potensielt ta over veldig mange arbeidsplasser og hva skjer med oss mennesker som trenger en jobb da?

En annen ting jeg har tenkt masse over i etterkant av kurset er hvor mye innflytelse algoritmer har på valgene vi tar på digitale plattformer, og hvor oppmerksomheten vår rettes. Filterbobler og ekkokammre gjør at vi lever i vår egne litte boble, og dette kan få store konsekvenser: vi tar kun innover oss informasjon vi selv oppsøker og er interessert i, alt annet blir utelatt, derfor er det viktig å oppsøke andre ting også, så man får andre impulser. Kanskje man lærer noe nytt også. Etter jeg har lært om filterbobler og ekkokammre har jeg tenkt mye mer over hva jeg har Googlet og hva slags informasjon jeg for opp i sosiale medier.

Tilslutt vil jeg nevne blokkjeder: var interessant å se at blokkjeder kan totalt endre på måten vi lagrer informasjon på. Blokkjeder er et spennende tema og har vært fascinerende å lære om deres fremtidige potensiale. Og kryptovaluta ser ut til å være den sikreste måten å foreta transaksjoner på.

Samfunnskonsekvenser

Noe foreleser Arne har vært flink til å sette lys på er samfunnskonsekvensene av teknologiene vi har lært om. Både de positive konsekvensene, men også de negative. Temaer som har fått meg selv til å tenke ekstra på samfunnskonsekvensene er kunstig intelligens og 3D- printing.  Disse teknologiene setter fremtidens jobber i fare. Kunstig intelligens (KI) og 3D- printing kan få til utrolig mye og kan til sammen nesten ta over alles jobber. Selvkjørende biler og busser, armer som lager mat inni en bil og leverer maten på døra, droner som leverer pakker på døra, printing av materialer, produkter og varer, dette er bare noen av oppgavene KI og 3D- printere kan få til.

Jeg tror at jobber som er mindre krevende enn andre kommer sakte, men sikkert til å forsvinne. Jobber som man kan kalle typiske student- jobber er nok utsatt: lagerarbeidere, butikkmedarbeider i dagligvare handel og butikk bland annet. Jeg selv jobber som butikkmedarbeider på Meny og man trenger ikke all verdens kunnskap for å mestre denne jobben, KI kommer nok til å ta over denne jobben etter hvert. Det finnes jo allerede ubetjente dagligvarebutikker, Amazon Go er et eksempel på dette. I disse butikkene bruker de avansert kamerateknologi som registrerer hvilke varer du plukker med deg, og trekker nøyaktig riktig sum fra kontoen din. Du kan lese mer om dette i dette innlegget her. Jo flere slike butikker, jo færre butikkmedarbeidere trenger man, disse må da finne seg en annen jobb. Og hvilke jobber blir igjen når KI og 3D- printere nesten kan gjøre hva som helst?

Filterbobler og ekkokammre har også store innvirkninger på samfunnet. Alle mennesker kan google akkurat det samme å få opp helt ulike resultater. Alle lever i sin egne ligge boble fordi algoritmer samler informasjon om det du tidligere har søkt på, slik at de samme interessene blir ivaretatt i neste søk. Dette kan være nyttig når du skal kjøpe noe, for da hjelper filterbobler og ekkokammre til å oppfylle dine interessert. Men det at du lever i en boble kan være kjempe farlig for deg og samfunnet: lukkede grupper kan sitte og gruble mørke ideer og tanker, og bli fora mer og mer av likesinnede, som i verste fall kan føre til ekstremisme og terrorisme. Når du har en tanke om hva son er sant og rett kan det være vanskelig å endre på denne tanken.

Da jeg skrev et blogginnlegg om hvordan Vipps fungerer som bedrift, lærte jeg masse. Det var spennende å få et større innblikk i hvordan digitale plattformer skaper verdi gjennom bedriftens forretningsmodell. Det var ekstra gøy å skrive om akkurat Vipps da det er en tjeneste jeg selv bruker masse.

Konklusjon

Januar måned har gått ekstremt fort, måneden har sust forbi. Læringskurven har vært bratt og jeg har lært masse nytt om mange interessante temaer. Har vært gøy å lære om mange spennende temaer som er dagsaktuelt. I tillegg har jeg fått utfordre meg selv med å skrive blogg, noe jeg aldri har gjort før.

Kilder:

Krokan, Arne. 2013. Nettverksøkonomi – Digitale tjenester og sosiale mediers økonomi. Cappelen Damm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *