Digitale sosiale nettverk

Sosiale medier har blitt en stor del av vår hverdag, og mange bruker flere timer på disse mediene. Ifølge ssb.no tar fire av fem nordmenn i bruk sosiale medier i hverdagen.  Hele 80 prosent av befolkningen i Norge mellom 16 og 79 år bruker sosiale medier. Derfor er dette en perfekt plass for bedrifter å markedsføre seg selv på. Ikke bare for å skaffe nye kunder, men også for å bygge tillit og autoritet, pleie eksisterende kundeforhold, jobbe med merkevarebygging, og for å differensiere deg fra konkurrentene. Så hva er viktig når man velger et sosialt medium, hva er fordelene og hva kan man gjøre for å oppnå suksess i de digitale sosiale nettverkene?

Hva er et digitalt sosialt nettverk?

Sosiale nettverk er personlige relasjoner med enkeltpersoner som for eksempel venner og bekjente. Begrepet sosiale nettverk benyttes også når vi omtaler deler av de sosiale mediene på Internett. Vi må dermed skille mellom:

 • Fysiske sosiale nettverk – nettverk av relasjoner som er skapt gjennom personlig sosialisering
 • Digitale sosiale nettverk – nettverk som kun eksisterer på Internett

(estudie.no)

 Et digitalt sosialt nettverk defineres som: ET SAMLINGSPUNKT PÅ INTERNETT, FOR EN GRUPPE MENNESKER MED FELLES INTERESSER ELLER VERDIER.

Gode eksempler på digitale sosiale nettverk er Facebook og Instagram.

For at et sosialt medie skal være et sosialt nettverk må denne sosiale nettverkstjenesten oppfylle tre krav i følge forskerne Boyd og Ellison:

 • ”Hver bruker har sin egen profil som består av innhold skapt av brukeren selv, av andre brukere og/eller av systemet”
 • ”Brukeren kan lage en liste over relasjoner (venner, følgere eller lignende) på tjenesten. Lista er synlig for andre brukere, og man kan gå videre til de andre brukernes profil fra lista”
 • ”Brukeren kan konsumere, produsere og/eller interagere (likes, kommentarer eller lignende) med nyhetsstrømmer av brukergenerert innhold fra koblingene deres på tjenesten” (Aalen 2015:20)

Hva er viktig når man velger sosiale nettverk for sin bedrift?

Det er mye å tenke igjennom før man skal ta en beslutning om hvilke sosiale nettverk du skal ta i bruk for å markedsfør din egen bedrift. En faktor som er viktig å tenke på er: hvilket sosialt medium bruker målgruppen du vil nå ut til.  Du skal ikke finne ut av hvor du ønsker å profilere deg, eller hvilke plattformer du selv foretrekker å bruke. Fokuset er: hvor er kunden?!

Et eksempel som illustrerer dette:

Se for deg scenarioet: du bruker himla masse tid og krefter på å gjøre en knallbra jobb med markedsføring på Pinterest – det er tross alt din personlige favoritt. I Norge har Pinterest over 750 000 brukere: 77% av dem damer, og de fleste mellom 18-39. Det eneste problemet er… du selger bildeler, hovedsakelig til menn over 40.

Da er kanskje ikke Pinterest det beste stedet å få tak i nye kunder som passer målgruppen.

(eksempel hentet fra helthetta.no)

Fordeler med å bruke sosiale medier for bedrifter

I en undersøkelse gjort av The Social Media Examiner spurte de en rekke markedsførere om hvilke fordeler de opplevde at sosiale medier ga dem. Her er noen av tallene undersøkelsen ga:

 • 87% mener bruk av sosiale medier øker synligheten og eksponeringen av bedriften
 • 78% mener bruk av sosiale medier øker trafikken på egen nettside
 • 64% mener bruk av sosiale medier hjelper de med å generere varme leads
 • 63% mener bruk av sosiale medier lar de bygge en lojal kundebase og et community/samfunn
 • 54% mener bruk av sosiale medier gir de mer innsikt om markedet og konkurrenter
 • 53% mener bruk av sosiale medier øker salgene
 • 49% mener bruk av sosiale medier lar de bygge og pleie bedriftpartnerskap
 • 46% mener bruk av sosiale medier lar de bygge autoritet som en tankeleder i sin industri

(The Social Media Examiner)

Som forbruker er det en fordel at bedrifter du liker er på sosiale medier. Disse bedriftene kan du følge for å få oppdateringer på nye produkter, se hva de driver med og engasjere deg.

Som bedrift kan du dele innhold raskt og enkelt. Ved at forbrukerne får jevnlige oppdateringer på produkter du selger kan være lokkemat for å selge enda mer, disse flatterende bildene på sosiale medier kan friste kundene til å skaffe seg produktet å prøve det.

Ved å være på sosiale medier kan man som bedrift også følge med på konkurrentene sine holder på med. Slike nøkkelopplysninger gjør at du kan ta strategiske valg for å få et forsprang på dem.

Den største og kanskje viktigste fordelen for bedrifter å være på sosiale medier er at de skaper kunderelasjoner. Sosiale medier handler ikke om å bombardere folk med bedriftens salgspitch – det er en toveiskanal som gir deg muligheten til å berike ditt forhold til kundene. Kontakten mellom merkevaren og kundene er blitt mer personlig. For eksempel gir sosiale medier turistselskaper anledning til å inngå i dialog med reisende, slik at de skaper relasjoner med kundene før, under og etter booking av reiser hos det aktuelle selskapet. Denne formen for samtale i sosiale medier mellom merkevarer og kunder får du ikke til med tradisjonell markedsføring.

Når du bruker sosiale plattformer til å finne ut mer om kundene dine, involvere deg aktivt med målgruppen og øke rekkevidden av merkevaren vil man som bedrift være attraktiv for fremtidige kunder også.

Hvordan sikre suksess på sosiale medier?

Det finnes ingen fasit svar på hvordan man sikrer suksess på sosiale medier som bedrift. Derfor skal jeg komme med noen tips som kan hjelpe på veien.

 • Viktig at profilen din er fylt ut med nyttig informasjon for kunden; hva du tilbyr, hvor du holder til, kontakt informasjon.
 • Still spørsmål og engasjer følgene: Når man poster et bilde på eksempelvis: Instagram av et produkt man selger kan man skrive i bildebeskrivelsen «Tag en venn som ville likt dette».
 • Post ofte: ikke alle følgene dine får med seg alt du poster.
 • Tilpass deg målgruppa: både med valg av medium og ansatte. Hvis målgruppen er unge voksne vil det nok være en fordel at du har en ung voksen på laget. Om du skal selge «hobby verktøy» vil nok ikke Pinterest være plattformen for det, av den grunn at det er flest kvinner som tar i bruk Pinterest.
 • Særegenhet: skill deg ut fra konkurrentene.
 • Vær åpen for både positive og negative tilbakemeldinger. Tilbakemeldinger fører til utvikling: man kan endre på noe flere kunder ikke syns fungerer og man kan fortsette med en ting man får gode tilbakemeldinger på.

Konklusjon: Sosiale medier er en nøkkel til suksess fordi man kan nå ut til så mange kunder og fremtidige kunder. Det er viktig at bedrifter tenker over valgene sine slik at de får mest utnytte av plattformen de er på.

Kilder:

https://estudie.no/sosiale-nettverk/ (lastet ned 10/02-2021)

https://helthetta.no/sosiale-medier-for-bedrifter-en-innforing-i-de-forskjellige-plattformene/ (lastet ned 10/02-2021)

https://www.ssb.no/teknologi-og-innovasjon/artikler-og-publikasjoner/fire-av-fem-nordmenn-bruker-sosiale-medier (lastet ned 10/02-2021)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *