Refleksjonsnotat: Sport1 Kvitfjell

I dette blogginnlegget skal jeg reflektere rundt deler av prosessen ved å opprette en nettbutikk, og deres faser med fokus på blant annet teamets OKR og på hvordan jeg opplevde eksamensoppgaven.

Valg av konsept

Da vi skulle velge konseptet til vår nettbutikk slet vi veldig med å komme på ideer og vi var egentlig like blanke alle sammen på hva konseptet vårt skulle være. Carina på eksamensgruppa fortalte om eksamensoppgaven til sjefen si n, han foreslo at vi kunne lage en nettbutikk for Kvitfjell alpinanlegg i samarbeid med Sport 1, så da gikk vi for dette forslaget.

Så da ble Sport1 Kvitfjell opprettet.

For å avgjøre om førsteinntrykket er godt kan du sjekke om kunden kan svare på disse tre spørsmålene i løpet av 5 sekunder:

  • Har jeg kommet til riktig sted?
  • Hva er det jeg kan gjøre her?
  • Hvorfor skal jeg gjøre det her?

Derfor var dette noe vi satte fokus på for å komme i gang. Logoen til Sport1 og Kvitfjell har vi plassert synlig i venstre hjørnet. Dette tyder på at man kan kjøpe sportsutstyr og når det gjelder valg av bilde tyder dette på at det er i en alpinbakke, så man får tak i utstyr til akkurat dette bruket. Sport1 Kvitfjell var kun interessert i at kundene kunne bestille varer med funksjonen «klikk og hent», så da endte vi på det. Så nettsiden er laget for de lokale som trenger skiutstyr eller de som vil ha et minne fra skituren i Kvitfjell, fordi på nettsiden selger vi også Kvitfjell merch. Så dette er grunnen til at de skal handle hos akkurat oss. Det som differensierer oss fra konkurrentene er jo akkurat det at vi har Kvitfjell merch.

Målsetting

Gjennom hele prosessen har vi brukt OKR (objectives and key results) som et hjelpemiddel til å nå målene våre, og ha en oversikt over hovedmålene våre. Vi satt mål vi syns var realistiske, men disse målene satt vi før vi fikk utfordringer på veien, så vi så at målene våre var mer og mer urealistiske. Kvitfjell holder sesong stengt og siden det kun er klikk og hent har vi ikke fått solgt noe (KR2) og den allerede eksisterende Instagramprofilen(KR3) var det noe problemer med og den fikk vi ikke tatt over så vi bestemte oss lage en helt ny enn, som kun vi styrer. Så å få 700 følgere på 1 uke var urealistisk.

Objective: Lansere en velfungerende nettbutikk med klikk og hent alternativ for Sport 1 i Kvitfjell. 

  • KR1: Få 500 besøkende på nettsiden før endt eksamensperiode (6/10)
  • KR2: Få 40 salg før endt eksamensperiode (4/10)
  • KR3: Få 700 følgere på den allerede eksisterende instagramprofilen (5/10)

Disse målene har vi loggført ukentlig i Basecamp og hatt god oversikt over, med tanke på om vi oppnår målene eller ikke, og satt sannsynlighet på om vi oppnår målene eller ikke.

Gjennomføring

Å lage nettbutikk viste seg i ikke være så lett, det var masse som skulle være å plass og vi måtte finne ut hvordan Shopify fungerte så nettbutikken skulle være oversiktlig. Shopify gir oss tilgang til mange funksjoner og muligheter innenfor digital markedsføring uten at vi trenger å være programmerer. Allikevel var det masse å sette seg inn i. Etter litt klikking, fram og tilbake og testing var nettbutikken oppe å går og var lett å orientere seg på.

Vi lagde en meny så det skulle være lett å finne fram til det du skulle være interessert i av: Kvitfjell merch, briller og hjelmer. I tillegg til en søkemotor som gjør det lett å søke opp produktet du er interessert i å finne og se nærmere på.

På nettbutikken gjorde vi det mulig å melde seg opp på nyhetsbrev før butikken åpnet, og de som da hadde meldt seg opp på nyhetsbrev fikk beskjed når butikken ble lansert. 

Med tanke på kundeservice kan kunder kontakte oss via e-post. Har de noen spørsmål kan de enkelt ta kontakt. I tillegg til at de kan kontakte oss på Instagram.

For å kunne loggføre statistikk fra nettbutikken kobla vi opp nettbutikken til Google Analytics og Google Tag Manager. 

Markedsføring

Når det gjelder markedsføring av nettbutikken har vi bredt oss ut på Instagram (@sport1_kvitfjell). Alle på eksamensgruppa delte nyheten med venner på Insta-story, med denne markedsføringen fikk vi rundt 70 følgere på 24 timer. På Instagram profilen til @sport1_kvitfjell deler vi bilder av produktene vi selger og i biografien er linken til nettbutikken. Vi kunne se i Google Analytics at det var rundt 100 besøkende på nettbutikken dagen vi delte nyheten om nettbutikken, og de kom fra Instagram, så linken i bioen hjalp. Så videre kommer vi til å bli mer aktiv på Instagram og vi på gruppa kommer også til å dele flere bilder fra nettbutikken på vår private profil også. Nyhetsbrev vil vi også sende ut.

Å jobbe i team

Det har vært en spennende, men samtidig krevende prosess som har gitt meg en bedre forståelse for hvor mye arbeid det faktisk ligger bak en velfungerende nettside. Det har vært gøy og utfordrende å lage en nettbutikk fra bunden av i samarbeid med et allerede eksisterende brand. Vi støtte på flere utfordringer: å finne ut hvordan Shopify fungerer og at Kvitfjell har sesongstengt. Dette førte til at vi ikke fikk solgt noen produkter fordi leveringsmåten kun er klikk og hent. Alle har vært innstilt på at dette skal vi få til og alle har vært løsningsorienterte. Jeg vil si samarbeidet i gruppa har gått kjempefint, gruppa har en god dynamikk og det er en fin gjeng å samarbeide med! Alle bidrar og gjør sin del av prosjektet.  Alt i alt meget fornøyd med hvordan vi har løst oppgaven, nettbutikken vi har lansert og samarbeidet mellom oss i gruppa.

Personligutbytte  

Det jeg har lært om meg selv i denne prosessen er at jeg får til ting om jeg vil. Da vi startet denne prosessen med å lage nettbutikk var jeg veldig negativ og skjønte ikke helt hvordan dette skulle gå, men med tiden løste ting seg. Eksamensgruppa satt seg ned en dag for å bare prøve å sette opp nettbutikken og med litt testing og feiling fikk vi det til slutt til. Og da ble alle veldig lettet og vi så alle lyset i tunellen. Og det at vi fikk til ting etter litt prøving gjorde at jeg selv ble mer motivert til å fullføre prosjektet.

Jeg har aldri hatt en eksamen tidligere der jeg har jobbet i et så stort team, dette har vært til tider en utfordring. Det har vært en utfordring fordi alle har ulike meninger om hva som er best å gjøre, i tillegg har alle en jobb som har gjort det vanskelig å få alle til å møtes samtidig. Til tross for disse utfordringene har vi klart å løse alt og endt opp med et bra slutt produkt. Kort oppsummert har denne gruppeeksamenen har vært en ny og bra opplevelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *